Beleef de omgeving

Blyde River Canyon

Blyde river Canyon De Blyde River Canyon maakt deel uit van de Panoramaroute. Het is een enorme kloof met kliffen en rotsplateaus in bijzondere vormen. Door de kloof loopt grotendeels de rivier Blyde River, naar het oud Hollandse woord blij. Aan het begin van de kloof, bij Bourkes Potholes, stroomt deze Blyde rivier samen met de Treur rivier.

De Voortrekkers die de namen aan deze rivieren gaven, drukten hiermee hun emoties uit. Verdriet omdat een groep mannen maar niet terug bleken te komen en blijdschap toen de groep na het verliezen van alle hoop, toch heelhuids arriveerde.

De prachtige panormaroute kan je rijden wanneer je vanuit Johannesburg naar Hoedspruit rijdt. Je rijdt door het bijzondere landschap van de Canyon. Onderweg kom je langs de meest mooie en spectaculaire uitzichtspunten zoals Gods Window, The Pinnacle Rock en Bourke’s Luck Potholes. Deze laatste is een aantal indrukwekkende rotsformaties en kleine watervallen. In de rotsformaties zijn enorme gaten geslagen: slaggaten in het Afrikaans of potholes in het Engels. De rivier loopt uiteindelijk uit op een stuwmeer bij de Blyde River Dam. Bij deze Blyde River Dam is het ook mogelijk een boottocht te boeken over het bijbehorende stuwmeer.

Maar je kan natuurlijk ook vanuit Hoedspruit de Blyde River Canyon bereiken. Het is een prachtige dagtocht.

Swadinidam

Heel leuk om te doen en op slechts 20 minuten van Vonkel Villa, gelegen bij de Swadinidam, is een wandeling door de jungle met bavianen naar een prachtige plek met kletterende waterval. En deze koude ‘douche’ wil je dan natuurlijk even voelen.

Na dit bezoek, in het weekend populair bij de Afrikanen, rijd je door naar de drie rondavels en het stuwmeer, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Blyde River Canyon.
Van hieruit kan je boottochten maken, maar ook wandelingen. En vergeet de braai niet, want dat doen de Afrikanen het liefst, braaien in de natuur op de mooiste plekjes

Big Baobab

Vlakbij Hoedspruit (richting Essex) staat een 2000 jaar oude baobab boom. De baobab boom is een enorme boom die vooral in Afrika te zien is. Door zijn vorm lijkt het alsof de baobab op zijn kop staat. Volgens een legende van de bosjesmannen (het San-volk) is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terechtgekomen.

Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken (en de kruin in de grond staat). De bomen kunnen erg oud worden. Afrikaanse olifanten eten de zachte bast van de Afrikaanse baobab. Onder meer bavianen en andere apen eten de vruchten. Daarom worden de bomen ook wel apenbroodboom genoemd. Deze big baobab is imposant om te zien, zeker als je er naast staat. Deze boom staat alleen in het veld. Vlakbij de baobab is een klein eettentje waar je heerlijke pannenkoeken kunt eten, uitkijkend op de 2000 jaar oude baobab. Deze boom is een bezoekje zeker waard.

Pilgrim’s Rest
Pilgrim’s Rest is een oud mijnwerkers dorpje dat zijn naam te danken heeft aan de eerste groep goudzoekers die zichzelf pelgrims noemden. Het mijnwerkers dorpje is nog geheel intact en geeft je het gevoel letterlijk terug in de tijd te gaan. De grootste goudklomp die er gevonden is woog 11 kg! Vanuit het dorp kan je deelnemen aan diverse wandelingen, eventueel begeleid met een gids.
Pilgrim’s Rest kan de start of finish zijn van de Panoramaroute waarbij je langs the Pinnacle, God’s Window, the Three Rondavels en de Blyde River Canyon wordt geleid. Vanuit Vonkel Villa is het een ongeveer een uur rijden naar Pilgrim’s Rest. De route er naartoe is al prachtig.

Boek je gids!

Amarula

Amarula likeur is de likeur van Zuid-Afrika. Deze likeur wordt gemaakt van de vruchten van de maralaboom. Als je wilt weten hoe Amarula likeur gemaakt wordt en deze wilt proeven, dan is een bezoek aan Amarula de moeite waard.
Amarula Lapa verzorgt een kijkje achter de schermen en is een speciale ervaring in de Afrikaanse Bush. Je wordt ontvangen met muziek, dans en een glas Amarula met ijs.

 

Je wordt begeleid naar een Amarula boom waar een mooi verhaal verteld wordt over deze boom. Na het verhaal wordt er een heerlijk 3 gangendiner geserveerd met entertainment. Het is natuurlijk ook mogelijk om Amarula Lapa te bezoeken zonder dat je er dineert.

Plan je bezoek!

De omgeving vanuit de lucht

Airstrip

Als je de bush en Blyde River Canyon van bovenaf wil zien, is het vliegen met een micro light de ultieme ervaring. Met een klein vliegtuigje vlieg je gericht over de gebieden die je graag wilt zien. Dit in tegenstelling tot ballonvaren waar je mee laat voeren door de lucht.

In Hoedspruit is de vliegschool ‘Leading Edge Flight School’ gevestigd, vanaf deze vliegschool kan je vlucht beginnen. Je kan kiezen voor een vlucht van 20, 30 of 45 minuten. Beleef deze ervaring en neem plaats naast de piloot en geniet van je eerste ‘vliegles’.

Boek je vlucht!

Wellness Resort

Op een kwartier rijden van Vonkel Villa ligt op het Kapama Game Reserve, een 5-sterren wellness centre. Hier kan je je heerlijk laten verwennen en genieten van de verschillende huid- en gezichtsbehandelingen of een massage met uitzicht op de Afrikaanse bush. En met een beetje geluk zie je tijdens de massage een olifant of giraf voorbij komen en dat droom je dan niet. Na de behandeling kan je een duik nemen in het mooie zwembad of nagenieten op een van de ligbedden met een lekker boek. Er is ook een cardio ruimte aanwezig, als je je even in het zweet wilt werken.

Boek je massage!