Meer weten over dieren

Op bezoek bij Jessica de Hippo

JessicaNa overstromingen in Zuid-Afrika in maart 2000 vonden Tony en Shirley Joubert een nijlpaard kalfje in barre omstandigheden. Ze besloten het dier te verzorgen bij hun woning in Hoedspruit. Zo kon het kalf opknappen en terug de wildernis in. Maar omdat het beestje nog zo jong was – en nijlpaarden normaal vier jaar bij hun moeder blijven – begon het kalfje de mensen te zien als haar ‘ouders’. Tony en Shirley noemden haar Jessica. En Jessica bleef. Zo groeide ze uit tot de beroemde Jessica the Hippo in Zuid-Afrika.
Ondanks dat Jessica ‘bevriend’ is met de hondjes op het terrein en haar verzorgers, blijft het een nijlpaard. Op zich zijn dat sociale dieren, maar áls ze agressief worden, is er vrijwel geen kans om te overleven. Na de malariamug is de nijlpaard het dier  dat de meeste mensenlevens eist in Afrika. Toch even slikken als je oog in oog staat met zo’n immens beest van 1.400 kg.

Ondanks dat Jessica vaak wordt gepresenteerd als het ‘huisdier’ van de familie Joubert, is het nijlpaard vrij om te gaan. Ze gaat dan ook regelmatig richting het National Krüger Park om haar soortgenoten op te zoeken. Maar ze kiest telkens toch voor haar lievelingsplekje op de stoep bij het huis in Hoedspruit. Jessica slaapt in het huis van Tony en Shirly en is voor mensen benaderbaar. Het is mogelijk om Jessica te bezoeken. Je kan Jessica voeren, aaien en masseren. Het is nergens op de wereld mogelijk om zo dichtbij een nijlpaard te komen. Het is een unieke ervaring die je niet mag missen.
GPS: S2419.552 E3049.959

Bezoek Jessica!

Moholoholo
MoholoholoHet Moholoholo Rehabilitation Centre is een bekend revalidatie/opvangcentrum voor wilde dieren en ligt in Hoedspruit. In Moholoholo worden wilde dieren opgevangen die bijvoorbeeld gewond zijn geraakt, beesten die te dicht bij de bewoonde wereld hun territorium hebben of welpjes die hun moeder kwijt zijn geraakt. Zij worden verzorgd en uiteindelijk weer terug het wild in gezet. Maar er zitten hier ook een heleboel dieren die niet meer terug de natuur in kunnen, zoals leeuwen, honingdassen, cheetas, wilde honden en diverse roofvogels. Deze dieren vormen een belangrijk onderdeel in de educatie van de lokale bevolking. Je kan een kijkje nemen op Moholoholo. Elke dag (om 15.00 uur) kan je tijdens een tour van ruim 2 uur veel leren over de dieren en de werkwijze van Moholoholo. Als je geluk hebt, zullen de rangers proberen om een cheetah op volle snelheid voorbij te laten rennen, ongelofelijk hoe hard ze gaan! Ook kinderen zullen een bezoek aan Moholoholo leuk vinden.

Boek je tour!

Cheetah project
Het Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) is de pioneer in het behouden van zeldzame, kwetsbare en bedreigde diersoorten. Het centrum is het huis voor de cheetah, wilde honden, Afrikaanse wilde katten en vele andere dieren die hulp nodig hebben om te herstellen. Het bekendste project is het cheetah project. Op het terrein dat onderdeel uitmaakt van het Kapama Game Reserve, worden verschillende excursies en rondleidingen georganiseerd, waar je veel leert over de cheetah in zijn natuurlijke omgeving en over de leefwijze van de cheetahs. Het doel van het project is om de dieren niet alleen te verzorgen, maar ook om ze weer uit te zetten. De mensen die er werken zijn super vriendelijk en begaan met de dieren. Het is erg leuk om het Hoedspruit Endangered Species Centre te bezoeken, zeker ook met kinderen.

Bezoek de cheetah!

Ontmoeting met olifanten
olifantIn het plaatsje Hazyview, 1,5 uur rijden vanaf Vonkel Villa, ligt aan de oevers van de Sabi rivier Elephant Whispers. Bij Elephant Whispers kan je een olifant ontmoeten, een ritje maken op de olifant door de bush en zelfs een hele dag op stap en bezig zijn met een van de zes olifanten. Je kan uit één van de activiteiten kiezen. Alle kinderen zijn welkom, voor kinderen vanaf 4 jaar is het mogelijk om een ritje te maken op een van de olifanten. Elephant Whispers werkt nauw samen met EFAF (Elephants for Africa Forever).

Bezoek Elephant Whispers!

Reptielen centrum
Wil je meer weten over reptielen, bezoek dan het Khamai Reptile Centre. Dit centrum ligt op 15 minuten afstand van Vonkel Villa. In het Khamai Reptile Centre zijn verschillende reptielen te vinden zoals krokodillen, hagedissen en slangen. Donald Strydom, eigenaar van het Khamai Reptile Centre, is bekend van natuurdocumentaires van o.a. National Geographic en Dicovery Channel. Donald heeft een echte passie voor zijn reptielen. Je hebt grote kans dat je hem ziet als je het centrum bezoekt en hij wil graag al je vragen beantwoorden. Je ziet tijdens het bezoek de reptielen in hun natuurlijke leefomgeving en je kan zelfs met een (ongevaarlijke) slang op de foto! Het is een echte aanrader.

Het Reptile Centre is ook een ‘opvanghuis’ voor slangen die in de omgeving worden gevangen. Deze slangen worden goed verzorgd in het Reptile Centre en wordt er naar een nieuwe geschikte plek gezocht om de slang weer los te laten in zijn eigen leefgebied.
Een bezoek aan het Khamai Reptile Centre is zeker de moeite waard. Met je bezoek sponsor je het werk van het Khamai Reptile Centre: het behoud van reptielen in hun eigen leefomgeving.