Safari’s

Het is een geweldige ervaring om oog in oog te staan met de wilde beesten. Al in de directe omgeving van Vonkel Villa maak je kennis met de wilde beesten. Gevaarlijke wilde beesten lopen niet rond op het Estate, dus je kan op ‘eigen terrein’ lekker wandelen. In Zuid-Afrika wil je natuurlijk op safari gaan. In de directe nabijheid van het Estate zijn er veel mogelijkheden.

Het Kruger National Park
Op 45 minuten rijden van Vonkel Villa ligt een van de bekendste en grootste natuurreservaten van de wereld, het Kruger National Park. Dit nationale park van bijna 2 miljoen hectare is het thuis van een indrukwekkend aantal soorten dieren en planten. Het biedt de unieke mogelijkheid om de Big 5 (leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn) in zijn eigen leefomgeving en van heel dichtbij te zien.
Als je een auto tot je beschikking hebt, kan je heel goed zelfstandig op safari gaan door het Kruger Park. De dichtstbijzijnde gate is de Orpen Gate, dit is drie kwartier rijden vanaf Vonkel Villa. De mensen bij deze gate zijn erg vriendelijk, je voelt je gelijk welkom. Ook kan je via de noordelijker gelegen Phalaborwa gate het Kruger park bezoeken. Dit is ongeveer 50 minuten rijden vanaf Vonkel Villa.

Zelf door het park rijden gaat prima, de wegen zijn goed begaanbaar. Het Kruger park is prachtig de natuur is heel afwisselend. Je bent echt op bezoek bij de dieren. En het is een geweldige ervaring om oog in oog met de dieren te staan. In het Kruger park heb je een aantal picknickplekken. Dat zijn de plekken waar je uit de auto mag. Het is heel leuk om naar zo’n plek toe te rijden en daar je meegenomen ontbijt of lunch op te eten. Of zoals de Afrikanen doen: spullen meenemen voor de braai!

Als je liever niet zelf rijdt, is het ook mogelijk om georganiseerd op safari te gaan. Voor het reserveren van een georganiseerde safari, andere activiteiten (zoals trackings) en meer informatie rondom de verschillende kampen kijk dan op www.sanparks.org
Niet alleen kan je het fascinerende wildlife in het Kruger Park zien, het park biedt ook een pracht aan natuur. Je moet het Kruger Park echt gezien hebben als je in Zuid-Afrika bent.

Openingstijden Kruger National Park
Januari, februari, november en december 05:30 tot 18:30 uur
Maart en oktober 05:30 tot 18:00 uur
April, augustus en september 06:00 tot 18:00 uur
Mei, juni en juli 06:00 tot 17:30 uur

Boek nu je trip!

Zandspruit estate, op safari in je achtertuin
zandspruitVonkel Villa ligt op Zandspruit Estate. Dit estate wordt slechts gedeeltelijk ontwikkeld. Van de ongeveer 1000 hectare blijft ongeveer 650 hectare onaangetast. Alleen de huurders en de huiseigenaren van Zandspruit Bush & Aero Estate hebben toegang tot de prachtige bush om lekker te wandelen of mountainbike tochten te maken. Je kan er ook met de auto rijden, waardoor je een game drive kan maken in je eigen achtertuin.
Op het Estate leeft alleen ongevaarlijk wild, zoals zebra’s, giraffen, gnou’s, wrattenzijnen, impala’s, waterbokken, duikers, nyala’s en vele andere soorten kleiner wild. Je kan op ontdekkingstocht zonder enig gevaar. Ook vogelliefhebbers komen helemaal aan hun trekken. Er zijn een aantal adembenemende uitkijkpunten, picknickplaatsen en wandelroutes. Bij een van de drie meertjes is een vogelkijkscherm aanwezig. Het voelt alsof je een eigen wildreservaat hebt.

Game Drives

Big 5 Game Drives in Zuid Afrika
In een open auto op zoek naar wildlife, dat is het idee bij een Zuid-Afrikaanse Game Drive. In de directe omgeving van Vonkel Villa zijn veel gamereserves die een Game Drive aanbieden. Tijdens een Game Drive is er naast de chauffeur ook een ranger die meegaat en alles weet en vertelt over de wilde dieren en de natuur. De open jeep geeft een heel avontuurlijk gevoel en ervaar je nog meer dat je heel dichtbij de dieren op bezoek bent. Bij sommige gamereserves heb je kans om de Big 5 te zien, maar dat kan nooit beloofd worden.

Game Drives zijn er of ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de dag. Dit zijn de momenten op de dag dat de dieren het meest actief zijn, voordat ze zich meer terugtrekken van de warmte van overdag. Bij de Game Drive aan het einde van de dag ervaar je midden in de natuur hoe langzaam de dag overgaat in de avond. Zo zie je de dieren zowel in het licht als in het donker, want als het donker is, rijd je nog een tijdje door. Met behulp van een spotlight gaat de ranger dan op zoek naar de oplichtende ogen van de dieren. Spannend! De Game Drive wordt vaak afgesloten met een Zuid-Afrikaans diner, waar er onder de Zuid-Afrikaanse sterrenhemel nagepraat kan worden over het gespotte wild en elkaars ervaringen. Een Game Drive maakt een bezoek aan Zuid-Afrika nog meer enerverend!

Game drive Kapama Game Reserve
dieren1Het dichtsbijzijnde prive wildreservaat in de omgeving is Kapama Private Game Reserve, afgekort Kapama. Het ligt op een kwartier rijden van Vonkel Villa. Kapama is met zijn 13.000 hecatare ongerepte natuur het grootste privé wildreservaat in de omgeving waar de Big Five te zien is. Door het reservaat stroomt de Klaserie Rivier, waardoor het reservaat een aantrekklijke leefklimaat vormt voor het wild. Het is een absolute aanrader om een Game Drive op Kapama te maken. In een open jeep ga je samen met een ervaren ranger en een special opgeleide ‘spotter’ die alles weet over de dieren en natuur, een heel bijzondere ervaring op doen. Na afloop van de Game Drive krijg je een heerlijk 3-gangen diner geserveerd in een prachtige omgeving, waar je met de andere gasten en rangers je bijzondere ervaringen kunt delen. Een Game Drive dien je vooraf te reserveren, doe het op tijd, want ondanks dat ze prijzig zijn, zijn ze vooral in de zomer (onze winter) snel vol geboekt.

Game drive HESC
dierenDe Game Drives van HESC (Hoedspruit Endangered Species Centre) worden gedaan op het Kapama Game Reserve. Met een ervaren chauffeur en een enthousiaste ranger ga je op stap in een open jeep. De betrokkenheid van de ranger en chauffeur met de dieren en natuur is mooi om te ervaren. Ze doen hun werk met passie. HESC organiseert zowel ochtend als avond Game Drives. Zowel bij de ochtend als de middag Game Drives is er halverwege een korte stop met een hapje en drankje, met prachtig uitzicht op het Drakensgebergte, met zonsopkomst of juist als de zon ondergaat. Deze Game Drives zijn goed betaalbaar en ook super voor kinderen vanaf 6 jaar. Klik hier voor meer informatie!

Game drive met een safaritruck
dieren2The Safari Company verzorgt game drives in het Krugerpark met een oude safaritruck. Vanaf een startplaats bij de Olifants rivier word je in de oude safaritruck meegenomen. Halverwege van de safari stop je bij een meer voor een hapje en drankje. Vervolgens ga je verder op safari van schemering naar het donker en kom je uit bij een geweldige al klaar gezette braai vlakbij een meer. Bij het meer worden vaak wilde dieren gespot, dus grote kans dat je tijdens de braai dieren kunt bewonderen. De rangers zorgen voor je veiligheid.

Speciale safari’s

Wandelsafari’s
Dit wordt vroeg opstaan, want om 06:00 uur word je verwacht bij de Timbavati Main Gate (Greater Kruger Park) voor een leerzame en spannende ochtendwandeling in de Zuid-Afrikaanse bush. Onder begeleiding van een ervaren en goed opgeleide ranger word je meegenomen in Big 5 territorium en leer je veel over alle interessante facetten van de bush zoals, insecten, planten, geluiden, het herkennen van voetstappen of het bekend raken met de geluiden van de bush.
Het kan voorkomen dat je oog in oog komt te staan met een olifant, neushoorn, buffalo, leeuw of luipaard. Maar ook de neushoorn, giraffe, zebra, hyena en al het andere wild behoren tot de mogelijkheden. Een erg leerzame en wie weet spannende ervaring in de Zuid-Afrikaanse Bush.

Op safari met cheetah’s
Een wandeling met cheetah’s aan je zijde, ook dat is mogelijk. De nabij Hoedspruit gelegen Tshukudu Game Lodge biedt ochtendwandelingen aan door een Big 5 wildreservaat met 2 cheetah’s aan je zijde. Niet alleen deze mooie dieren zijn aan je zijde, ook de big 5 loopt in dit wildreservaat. Minimaal 4 rangers zullen je dan ook tijdens deze wandeling vergezellen. Het is een onvergetelijke ervaring en je krijgt de kans op prachtige plaatjes te maken. Na de ochtendwandeling zal er een uitgebreid Zuid-Afrikaans ontbijt klaar staan waarbij je vergezeld wordt door een aantal cheetah’s. Het kan wel eens voorkomen dat het wandelen niet doorgaat, omdat de cheetah’s niet willen, het blijven natuurlijk dieren. Kijk voor meer informatie: Tshukudu Game Lodge.

Paardrijsafari
Horses 3Het wildlife is ook te ontdekken te paard. Op 5 minuten afstand van Vonkel Villa, op de wildlife estate van Hoedspruit, kan je paardrijden door de Zuid-Afrikaanse natuur. Zelfs als je nog nooit paard hebt gereden, leiden de instructeurs je stapvoets door het Zuid-Afrikaanse landschap. Door het rijden op een paard, zal je de dieren van heel dichtbij kunnen bekijken en ervaren. Het geeft een extra dimensie. Kijk voor meer informatie: African Dream Horse

Safari vanuit de lucht
Met een luchtballon de bush en Drakensbergen ervaren is zeker aan te raden. Diverse organisaties bieden luchtballon vaarten aan. Bij zonopkomst vertrekken elke dag bij rustig weer de ballonnen onder andere van een terrein nabij Kapama Game Reserve. Voor zonsopgang word je al verwacht en kijk je toe met een kopje koffie hoe de ballon wordt klaar gemaakt om te gaan vliegen. Vervolgens ga je de lucht in (na een korte instructive) en zal je fantastische zonsopkomst en vergezichten zien vanuit de lucht. Deze vlucht duurt ongeveer een anderhalf uur, dan wordt er ‘gezocht’ naar een geschikte landingsplaats. Je hoeft lichamelijk niet bijzonder fit te zijn om deel te nemen aan een ballonvaart, maar als je zwanger bent, wordt deelname aan een ballonvlucht afgeraden, omdat de landing soms hobbelig en hard kan zijn. Kinderen kunnen ook deelnemen als ze groter zijn dan 120 cm, anders kunnen ze niet over de mand heen kijken. Na de vlucht is er champagne en zijn er diverse fruitsappen en de deelnemers aan de ballonvlucht worden uitgenodigd voor een heerlijk ontbijt met een prachtig uitzicht op de Blyde rivier. De ballonvlucht wordt onder andere uitgevoerd door Sun Catchers. Een ervaren en gekwalificeerde piloot ‘bestuurt’ de ballon en weet alles te vertellen over de omgeving.